OnePlanet Research Center

Samen met Proof of the sum, architect van Plus Ultra II, heeft Statt de interieuropgave van OnePlanet Research Center Wageningen opgepakt. Met interactieve workshops is een ontwerp-concept ontwikkeld op basis van de metafoor van de Ponte Vecchio in Florence.

OnePlanet Research Center is opgericht vanuit de samenwerking tussen de oprichters, het bedrijfsleven en de Provincie Gelderland. Zij heeft als doel hét innovatiecentrum met maatschappelijke impact te worden op gebied van nano-elektronica en digitale technologie voor voeding, landbouw en gezondheid. OnePlanet Research Center heeft, als nieuw initiatief van Imec, Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit en RadboudUMC, Plus Ultra II op de Wageningse campus als vestigingslocatie gekozen.

 

One Planet Research Center

OnePlanet Research Center heeft de afgelopen periode bestaand en nieuw talent aangetrokken om uiteindelijk door te groeien tot een innovatief team van ca. 150 toptalenten. De meerderheid krijgt Wageningen als werklocatie waarnaast een groep zich op de campus van Radboud in Nijmegen zal vestigen. Het team in Wageningen zal uit ca. 100 – 120 personen bestaan. Zij krijgen de beschikking over diverse project- en demo-ruimtes. Daarnaast is er  ruimte voor partnerbedrijven en (besloten) presentaties.

OnePlanet Research Center werkt elke dag hard aan nieuwe innovaties op gebied van nano-elektronica en digitale technologie die bijdragen aan een gezonde en duurzame planeet. Aan bepaald onderzoek wordt in uiterst vertrouwen gewerkt samen met belangrijke partners. Dit soort innovaties kunnen nog niet aan de buitenwereld worden getoond. Andere innovaties moeten juist maximaal geëtaleerd worden zodat de bewustwording en bekendheid vergroot worden. Om dit spanningsveld op te lossen is gewerkt met de metafoor van de Ponte Vecchio in Florence. Aan de brugzijde worden de mooiste creaties getoond aan het wijde publiek. De waterzijde is juist beschut. Hier wordt in alle rust en beslotenheid geëxperimenteerd en gewerkt aan oplossingen en maatwerkopdrachten. Tot slot loopt bovenop de Ponte Vecchio een geheime gang ‘Corridoio Vasariano’ waarlangs onder meer de Medici ongestoord tussen de diverse Palazzo in de stad konden bewegen.

“Projectruimten als ateliers

met een swiss knife”

OnePlanet Research Center heeft de afgelopen periode bestaand en nieuw talent aangetrokken om uiteindelijk door te groeien tot een innovatief team van ca. 150 toptalenten. De meerderheid krijgt Wageningen als werklocatie waarnaast een groep zich op de campus van Radboud in Nijmegen zal vestigen. Het team in Wageningen zal uit ca. 100 – 120 personen bestaan. Zij krijgen de beschikking over diverse project- en demo-ruimtes. Daarnaast is er  ruimte voor partnerbedrijven en (besloten) presentaties.

De projectruimtes voor de onderzoeksteams liggen achter de demoruimtes, gescheiden door translucente polycarbonaat-wanden. Deze licht doorlatende wanden bieden vanuit het atrium een glimp van de activiteit die in de werkruimtes plaatsvindt. In multidisciplinaire teams van 10 tot 12 mensen wordt per projectruimte gewerkt aan nieuwe onderzoeksopdrachten of eigen onderzoekslijnen.

De projectruimtes worden van elkaar gescheiden door zogenaamde ‘swiss knives’. Deze intelligente volumes bieden ruimte aan kleinschalige ruimtes voor geconcentreerd werken. Stand-ups, kleine vergaderingen, ‘conference calls’ of een rapport uitwerken kan in deze units. Aan de andere zijde worden de projectteams gescheiden door beschrijfbare wanden. De ‘swiss knives’ en de wanden kunnen door de teams aan beide zijden gebruikt worden. Hierdoor hoeven deze voorzieningen niet nodeloos dubbel gerealiseerd te worden.

Uiteindelijk worden alle projectruimtes aan elkaar geregen door één gang die langs de volledige buitengevel loopt, de ‘Corridoio Vasariano’. Via deze gang kunnen ook individuele projectruimtes aan elkaar geschakeld worden om de teams uit te breiden indien nodig.

Project Details

Opdrachtgever:
Imec
Gebruiker:
OnePlanet Research Center
Programma:
Innovatiecentrum
Status:
Bouw - oplevering medio 2020
Ontwerpteam:
Statt + Proof
Team:
Roy Pype, Ece Eren, Anastasia Printziou, Roxana Vakil Mozafari, Bart van den Hoven, Henrieta Harcarikova, Enrique van den Heuvel
Adviseurs:
Proof of the sum Valstar Simonis
Aannemer E:
JWR Elektrotechniek
Aannemer W:
INSTAAN installaties
Interieurbouwer:
Zollinger Interieurbouw
Fotografie:
Marcel van der Burg

“Statt ontwerpt en denkt mee over onze woon- en huisvestingsvraagstukken van morgen”

Volkshuisvesting Arnhem

“Statt is een studio van architecten die ontwikkelen in plaats van ontwerpen, oftewel creatieve ontwikkelaars. Bedrijven en overheden komen bij ons als ze een partner zoeken die ook ontwikkelt in plaats van alleen ontwerpt.”

Gemeente Arnhem