Krachtstation Utrecht

Door Team-Krachtstation zijn wij gevraagd om mee te doen aan de architectenselectie voor het nieuwe Krachtstation in Utrecht. Voor dit project hebben wij de samenwerking gezocht met NL Architects en Firm en zijn wij samen tot de laatste ronde van de architectenselectie doorgedrongen. Het multifunctionele voormalige schoolgebouw vol met buurtfuncties, zal in deze nieuwe ontwikkeling plaats maken voor ons ontwerp waarbinnen alle huidige gebruikers een nieuwe plek zullen krijgen.

 

Het Krachtstation is een plek om te wonen, werken en te beleven. In een voormalig schoolgebouw op acht minuten fietsen vanaf het centrum is een multifunctioneel gebouw gerealiseerd. Het gebouw kent een grote verscheidenheid aan functies en gebruikers met onder andere: Een sportschool; een coffee- en lunchroom; ateliers en studio’s. De ‘Kuil’, de voormalige aula is beschikbaar voor allerlei kleinschalige evenementen. Het gebouw is echter verouderd en er is gekozen om te onderzoeken of een nieuw gebouw met meer programma en oppervlak haalbaar is. De wens is om de beste elementen van het huidige Krachtstation in verbeterde versie terug te laten komen in het nieuw te bouwen gebouw dat voldoet aan de milieueisen van deze tijd: het nieuwe Krachtstation 2.

Het Krachtstation is ontstaan vanuit de wijk en diep geworteld in de wijk. Het heeft een heel eigen sfeer door hoe het ontstaan is, de architectuur, de vormgeving van binnen- en buitenruimtes, maar vooral door de dagelijkse gebruikers van het gebouw: de bewoners, de mensen die er werken en bezoekers van de faciliteiten die er geboden worden.

 

 

Het voormalige schoolgebouw zal in fasen worden gesloopt, terwijl het nieuwe krachtstation in fasen wordt gebouwd. Op deze manier blijven de (wijk-) functies intact tijdens de bouwfase. Het plan kenmerkt zich door een publieke plint welke zich in het midden manifesteert als een opgetild plein waaronder de parkeerplaatsen van het plan zullen komen. Op deze plint en aan het plein zullen verschillende gebouwen ontstaan met elk haar eigen karakter en kwaliteiten. De gebouwen gaan een spannende relatie met elkaar aan en vormen samen het nieuwe krachtstation. Er ontstaat als het ware een nieuw bouwblok waarbinnen verschillende buurtfuncties, bedrijven en bewoners haar eigen plek kunnen vinden.

Mixed-use

50.000 m2

 

Project Details

Opdrachtgever:
Team Krachtstation
Programma:
Mixed-use, Onderwijs, Woningbouw, Commercieel
Status:
Architectenselectie
Ontwerpteam:
NL Architects, Firm & Statt
Team:
Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Arne van Wees, Zhongnan Lao, Zofia Wojdyga, Cor Tiemen, Bart van den Hoven, Henrieta Harcarikova & Enrique van den Heuvel

“Statt ontwerpt en denkt mee over onze woon- en huisvestingsvraagstukken van morgen”

Volkshuisvesting Arnhem

“Statt is een studio van architecten die ontwikkelen in plaats van ontwerpen, oftewel creatieve ontwikkelaars. Bedrijven en overheden komen bij ons als ze een partner zoeken die ook ontwikkelt in plaats van alleen ontwerpt.”

Gemeente Arnhem